Ondernemen met sociale visie

ARTIKEL – Ondernemen met een ideaal om o.a. betere werkomstandigheden te creëren voor de fabrieksarbeiders kan lastig zijn in onze huidige economie. Toch zijn er ondernemers die het totaal anders aanpakken dan de rest en met een verfrissende visie hun ideaal waarmaken.

Oneindige groei
Onze huidige economie is alleen maar gefixeerd is op oneindige groei, stelt econome Kate Raworth van de Universiteit van Oxford. En niet alleen de bedrijven willen meer groei, maar ook  politici, leiders, de hele maatschappij is hierop gericht.

Het gevolg van deze insteek is dat er steeds enorme druk staat op de bedrijven van nu. Alsmaar meer produceren in kortere tijd, concurreren op het gebied van prijzen, zo veel mogelijk soorten producten op de markt brengen, snelle levering, grote flexibele voorraden etc. De zakenmensen die al deze punten aansturen vanuit hun kantoren, hebben in de meeste gevallen weinig verbinding met de fabrieksarbeiders in de lagelonenlanden die hun producten maken.

Slechte arbeidsomstandigheden
De druk in de lagere deelmarkten is hierdoor extreem hoog. Onder slechte, gevaarlijke en ongezonde omstandigheden werken de fabrieksarbeiders vaak zeven volle dagen per week. Daarnaast zijn de taken door de arbeidsdeling die het productieproces versnelt, vaak zo eentonig dat het ronduit onmenselijk is om dit lage dagen achter elkaar te doen.

Anders kan ook
Sommige ondernemers willen hier niks mee te maken hebben en besluiten een hele andere weg in te slaan, zo ook Reinoud van Bemmelen. Wat begon als een kleine onderneming groeide uit tot zijn bedrijf ‘De Beeldhouwwinkel’ dat rond de twee miljoen euro waard is. Hij zag hoeveel invloed je hebt als ondernemer die afneemt bij kleine bedrijfjes: je mag zelf de prijs bepalen, want in de meeste gevallen zijn de bedrijfjes afhankelijk van de grote afnemer en zullen zij wel akkoord gaan, ook al lijden hun werknemers eronder.

Tradities zijn moeilijk te doorbreken
Zo heeft Van Bemmelen veel kunnen doen voor één van zijn producenten in Pakistan. Hier werken veel fabrieksarbeiders zeven dagen per week en zo hebben ze dus geen tijd voor hobby’s, zelfontwikkeling en sociale activiteiten. En zou niet ieder mens hier recht op moeten hebben? Reinoud ontdekte dat als hij iedere arbeider van de fabriek een euro meer zou betalen per dag, dat ze dan een dag per week vrij konden krijgen. Dit wilde hij natuurlijk bereiken, maar de fabriekseigenaar vond het geen goed idee. Alle arbeiders van de Pakistaanse gemeenschap waarin het fabriekje zich bevond werkten zeven dagen per week. Als enkel de arbeiders van zijn eigen fabriek een dag vrij zouden krijgen, zouden hun vrienden, buren en familie alsnog zeven dagen per week moeten werken. Dit is een voorbeeld van de grote verschillen tussen de visies en perspectieven van de westerse en Pakistaanse cultuur. Gelukkig heeft Reinoud het uiteindelijk toch voor elkaar gekregen om deze arbeiders een dag per week vrij te geven.

Samen ben je rijker
Reinoud is dankbaar dat hij zijn werk op deze manier kan doen. Hij zal zich altijd inzetten voor betere werkomstandigheden, meer tijd voor ontwikkeling van de arbeiders en beter contact tussen de fabrieksbazen in de lagelonenlanden en de westerse ondernemers. Hij wil laten zien hoe het ook kan: een onderneming opzetten met aandacht voor rechtvaardigheid, eerlijkheid, solidariteit, dat op een andere manier dan geld verrijking aan je leven kan geven.

– met dank aan een lezing van Reinoud van Bemmelen
Klik hier voor een bijpassende Tegenlicht documentaire over dit onderwerp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s