Eiland Van Brienenoord

HOTSPOT NATUUR – In deze serie artikelen schrijf ik over allerlei natuurplekjes waar je lekker kunt wandelen en kunt genieten van rust, veel groen en een prachtige omgeving.

Deze keer: Het eiland Van Brienenoord
Dit stukje natuur is nog redelijk onontdekt en ligt aan de rand van Rotterdam. Jawel, letterlijk onder de Brienenoordbrug! Met mijn ouders ben ik er jaren geleden voor het eerst heen gefietst en ondanks dat het midden in de winter was en alle bomen dus kaal waren, maakte dit plekje echt indruk op me. Het is een oase van rust met aan de ene kant van het eiland een grote vijver en aan de andere kant een soort moerasgebied waar het rivierwater in en uit kan stromen. Je ziet er veel verschillende vogels en niet te vergeten: de Schotse Hooglanders en hun kalfjes!  Deze bijzondere roodbruine runderen lopen hier van mei t/m december rond.

Ik maak nu regelmatig een wandelingetje over het eiland en op een dag besloot ik de Hooglander kalfjes te fotograferen. Ik liep voorzichtig naar een kalf dat in de berm stond en pakte mijn camera. Het kalf was nieuwsgierig en liep voorzichtig op mij af. Ik hurkte zodat ik betere foto’s kon maken, maar langzamerhand kwam het kalfje wel heel dichtbij… Ik bleef foto’s maken, totdat ze opeens op me af sprong, waarschijnlijk uit speelsheid en omdat ik me zo klein gemaakt had. Ik schrok me dood en rende snel weg. Ze bleef me nog een tijdje verbluft nakijken, jammer dat ik niet wilde spelen…

Zonsondergang en ministrandjes
Wat dit eiland ook bijzonder maakt is dat je heel mooi zonsondergang kunt kijken. Je ziet de rivier in rode tinten kleuren en de zon gaat onder achter de skyline van Rotterdam. Prachtig! Je loopt dit eiland in drie kwartier rond en aan de randen langs de rivier vallen allerlei kleine strandjes te ontdekken. Bij vloed zijn deze kleiner dan bij eb, maar het is altijd leuk om hier op te lopen, aangespoelde dingetjes te zoeken en te genieten van het uitzicht over de wijde rivier.

Locatie
Het eiland Van Brienenoord is het hele jaar toegankelijk en te bereiken via een klein bruggetje vlakbij het Feyenoordstadion De Kuip.
Adres: Hoendiep, 3077 AX, Rotterdam
Parkeren: auto parkeren kan aan de kade bij Hoendiep.
OV: Neem tram 23 en stap uit bij halte Stadion Feyenoord. Vanaf hier is het nog een kleine 10 minuten lopen.
Fietsen: je fiets kun je makkelijk op het eiland in een fietsenrek kwijt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s