VEJA schoenen

GROEN MERK – Ik was al een tijdje op zoek naar leuke duurzame schoenen en die heb ik nu gevonden! Ik kwam op de website van Veja terecht, een merk uit Parijs dat niet enkel bio grondstoffen gebruikt, maar ook eigenaar is van zijn gehele productieketen.

Veja is in 2004 opgericht door twee vrienden die een duurzaam maar modebewust sneakermerk op de kaart wilden zetten. Ze besloten alle productiestappen onder hun eigen toezicht te laten gebeuren in plaats van ze uit te besteden zonder dat zij wisten waar het deelproduct vandaan kwam.

Bio katoen
De sneakers van Veja beginnen allemaal in Brazilië bij de bio katoenboeren. Je vraagt je misschien af wat nou precies het verschil is tussen bio katoen en normaal katoen. Wereldwijd is er heel veel katoen nodig en voor het verbouwen van deze planten worden veel bossen gekapt. Ook is er sprake van landdegradatie door het veelvuldig gebruik van irrigatie (bewateringssystemen) en wordt het milieu vervuild door de enorme hoeveelheden pesticiden die worden gebruikt tegen ziekten, plagen en onkruid. De katoenboeren waar Veja mee samenwerkt, verbouwen de katoenplanten biologisch en zonder chemische pesticiden.

Wilde rubber
De zolen van je normale sneakers zijn gemaakt van synthetisch rubber. Zoals je al kan horen is dit niet natuurlijk en het productieproces hiervan is dan ook erg vervuilend. De zolen van Veja worden gemaakt van wilde (dus natuurlijke) rubber die ‘getapt’ is in een beschermd gebied van het Amazonewoud in Brazilië. In dit gebied leven Seringueiro volken. Deze mensen leven in het woud, zonder het te beschadigen. Zij hebben eerlijke contracten met Veja en tappen elke dag rubber van de rubberbomen die daar groeien. Dankzij deze werkwijze en de contracten met Veja is er sinds 2004 al 120.000 hectare Amazonewoud beschermd tegen kappen en vernietiging.

Upcycling
Verder is Veja telkens weer op zoek naar manieren om haar schoenen nog beter te maken. Zo is het B-mesh, waar veel modellen deels uit bestaan, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. In elk paar schoenen zitten ongeveer drie grote plastic flessen verwerkt. Dit is natuurlijk heel duurzaam en ook nog eens waterdicht! Verder zijn sommige modellen gemaakt met tilapia leer. Tilapia’s zijn vissen die voor de voedselproductie worden gebruikt en waarvan de huid (het leer dus) normaal wordt weggegooid.

No Ads
Omdat het productieproces van deze duurzame schoenen veel duurder is dan die van een normale sneaker, heeft Veja besloten om geen reclame te maken. 70% van de kosten van een normaal sneakermerk heeft te maken met adverteren (bron Veja site). Op deze manier kan Veja haar schoenen toch voor een betaalbare prijs aanbieden!

Kortom, ik vind dit merk erg inspirerend omdat ze een mooi ideaal hebben en elke dag keihard werken om de wereld een stukje beter te maken. De schoenen zijn mooi, ze staan leuk, er zijn veel modellen waar je uit kan kiezen en er is dus altijd wel een paar dat bij jou past. Ik vind ze daarnaast ook nog heel fijn lopen en ze zijn makkelijk schoon te houden. Ze hebben schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen!

Op de website van Veja staan alle modellen en ze zijn ook hier in Nederlandse winkels te koop, zoals in De Bijenkorf, Funkie House, Go-Britain, Sissy-Boy en in verschillende webshops zoals Zalando en Sarenza.

20181008_162343.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s