Het groene geheim van Leiden

HOTSPOT NATUUR – Leiden, een mooie stad met gezellige straten en grachten. Dit alles vergeet je echter meteen wanneer je door de poort van de Hortus Botanicus loopt en binnenstapt in de oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa. De tuin is opgericht in 1590 en nog steeds adembenemend mooi.

Glasshouses
Wat ik het mooiste vind van de Hortus Leiden zijn de kassen. Er zijn zeven grote kassen opengesteld voor de bezoekers en ze zijn allemaal verschillend. Hier een beschrijving van mijn favorieten:

Victoriakas
Deze kas herinner ik me als enige nog heel goed van mijn bezoek aan de Hortus toen ik  een jaar of zeven was. Er hangt namelijk een geheimzinnige sfeer. Ik vind het de mooiste kas van de Hortus. Hij is vierkant en in het midden is een grote vijver. In deze vijver groeit de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica), een waterlelie met de grootste bloem ter wereld, bladeren die groter dan drie meter doorsnee kunnen worden en die maar liefst 40 kg kunnen dragen!

Zoals op de website van de Hortus beschreven: “Bijzonder is het dat de bloem pas aan het eind van de middag open gaat en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos. Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen”.

Na het bloeien van de bloem (die wel 40 cm doorsnee kan worden), zinkt deze weer onder water om zich te ontwikkelen tot een gestekelde vrucht.

Hoge Kas
Toen ik hier binnenliep had ik het gevoel dat ik in een tropisch regenwoud was. In de Hoge Kas is dit klimaat nagebootst en je ziet er dus ook heel veel tropische planten. Denk aan boomvarens, specerijen planten, bananenbomen… Hier is een trap naar een tropisch terras, en vanaf daar is er nog een smalle trap naar een loopbrug. Door over deze brug te lopen ervaar je het ‘oerwoud’ weer op een andere manier. Je ziet de boomtoppen van dichtbij en kunt prachtige details ontdekken, zoals hoe een nieuw blad van de bananenboom ontwikkelt. (zie laatste foto!)

Wintertuin
Deze kas bevindt zich aan de rechterkant van de hoofdingang en staat vol met vleesetende planten en vetplanten. Het is een hele hoge kas met 2 verdiepingen en daarboven nog een smalle loopbrug. Je waant je tussen planten met de meest bizarre vormen en structuren.

Tijdens een dagje Leiden is de Hortus zeker de moeite waard om te bezoeken! Ook in de wintermaanden, want: in de kassen is het altijd zomer… www.hortusleiden.nl

20181010_114900

 

One Reply to “Het groene geheim van Leiden”

  1. Een schitterende tuin om te bezoeken, je waant je in een andere wereld en heel bijzonder dat je daar zo dicht bij huis van kan genieten en daarna nog van de prachtige foto’s

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s