PLASTIC

DAGBOEKOp de website van Voor De Wereld van Morgen zag ik vandaag de trailer van de documentaire ‘Albatross’ van Chris Jordan. Het filmpje van krap vier minuten raakte me enorm en ik begon achtergrondinformatie te zoeken.

‘Albatross’ gaat over een enorme populatie albatrossen die broeden op het eilandje Midway dat midden in de Grote Oceaan ligt. De versnipperde en kleine delen plastic die in grote getale in onze oceanen zwerft zien de vogels als voedsel en voeden het aan hun pasgeboren kleintjes. Dit heeft als gevolg dat enorme aantallen van deze jonge albatrossen al in het nest of kort na het uitvliegen sterven doordat ze te veel plastic in hun lichaam hebben. De trailer liet schrijnende beelden zien van stervende jonge albatrosjes en ontelbare foto’s van skeletten met zeer veel plastic op de plek waar ooit de buik had gezeten.

De gehele documentaire is te zien op www.albatrossthefilm.nl

Zijn wij in Nederland ook verantwoordelijk?
Toch ging ik verder op onderzoek uit, want ik vroeg me af wat we in Nederland nou bijdragen aan al dat plastic in de zee. Ik gooi nooit afval op straat dus ik ga er van uit dat mijn afval dan ook niet in zee terecht komt.

Het klopt dat het afvalbeleid in Nederland vrij goed is, vuilnis wordt opgehaald, vuilnismannen werken dagelijks hard om het afval van de straten te halen en in steeds meer steden en dorpen kun je plastic in een aparte afvalbak dumpen.

Uit strandafval onderzoek van de Rijksoverheid in Nederland is gebleken dat 44% van het afval uit de scheepvaart en visserij komt. Dat de scheepvaart en visserij ook op wereldschaal een grote bijdrage leveren aan de plasticvervuiling is terug te zien in de Great Pacific Garbage Patch (GPGP), een plastic ‘eiland’ ter grootte van drie keer Frankrijk, die zich in de Grote Oceaan bevindt en waarvan ongeveer 50% van het plastic uit visnetten bestaat.

Wat kunnen we doen?
Hoewel veel plastic vervuiling van landen als China komt, kunnen wij in Nederland toch ook echt onze eigen gewoonten veranderen om een positieve bijdrage te leveren aan het verminderen van het plastic probleem. Ten eerste is dat natuurlijk nooit afval op straat gooien en je afval scheiden in plastic, glas, papier etc. Daarnaast kun je letten op de kledingmerken en verzorgingsproducten die je koopt, zoals shampoo en cosmetica. Deze ‘kleine’ dingen kunnen een groot verschil maken!

In een volgend artikel zal ik laten zien welke cosmeticaproducten ik zelf gebruik! Ook schrijf ik natuurlijk geregeld artikelen over duurzame kledingmerken en andere groene alternatieven die je makkelijk kunt toepassen in je levensstijl, dus houd de site in de gaten!

Bronnen:

Plastic in Zee – De Kennis Van Nu

Het verhaal achter de ‘Albatross’ film

NOS artikel volume van de plastic soep

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s