Het verhaal achter al je spullen

ARTIKEL – Spullen. Nog nooit hadden mensen meer spullen, frutsels en dingen in hun huis voor zo weinig geld. Tegenwoordig zijn er talloze winkels met goedkope spullen. Cadeaus, decoratie voor in huis, handige gadgets, meestal allemaal van plastic. Ook kleding, schoenen en huishoudartikelen worden aangeboden voor lage prijzen. Iedereen weet dat de meeste van deze spullen in China en soortgelijke ‘lagelonenlanden’ worden gemaakt. Het is zo gewoon geworden dat we er niet echt meer bij stilstaan. Het zou echter goed zijn, als we meer gaan nadenken over wat voor effect ons massale koopgedrag heeft op onze aarde en welke verhalen er schuil gaan achter al onze spullen.

Want hoeveel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productieprocessen van al je spullen? Onder welke omstandigheden werken de fabrieksarbeiders en welke milieuregels worden er gehanteerd?

Eentonig en ongezond
Verschillende documentaires als die van Tegenlicht e.a.vertonen beelden die er niet om liegen. Mensen werken soms onder verschrikkelijke omstandigheden, van zeer eentonig werk voor uren en uren achter elkaar tot het dagelijks werken met giftige chemische stoffen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Verborgen vervuiling
De drie landen die de meeste plastic vervuiling veroorzaken ter wereld zijn China, Indonesië en de Filipijnen: samen verantwoordelijk voor 83% van al het plastic afval dat in zee beland. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er jaarlijks tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in onze oceanen terecht komt. Dit is niet zonder reden, de massa industrie speelt hierbij een grote rol. De overheden van de lagelonenlanden controleren hun bedrijven nauwelijks op milieuwetten en de boetes voor overtredingen zijn meestal erg laag. Hierdoor wordt er veel plastic en chemisch afval gedumpt in rivieren die uitmonden in de zee.
Denk ook aan de enorme CO2-uitstoot die de productieprocessen en het transport veroorzaken, de ontbossing en de aantasting van de biodiversiteit. Allemaal factoren die er voor zorgen dat de producten die jij goedkoop aanschaft een zeer negatief effect hebben op ons milieu en klimaat.

 

Doe zelf ook iets!
Je kunt erg neerslachtig worden van hoe slecht het met de wereld gaat. Je kunt je machteloos voelen door alle dingen waar je als individu geen vat op hebt. Dat is begrijpelijk. Maar het is heel belangrijk om te realiseren dat de consument tot grote dingen in staat is. Wij kunnen met zijn allen enorm veel positieve maatschappelijke invloed hebben.

– Kijk eens met een kritieke blik naar al je spullen en kleding. Heb je het wel allemaal nodig? Als je in de winkel bent en je overweegt iets te kopen, stel jezelf de vraag of het een waardevolle toevoeging zal zijn, of je het lang gaat gebruiken en of het van goede kwaliteit is. Word je verleid door de lage prijs?

– Wees kritisch en blijf nadenken. Ook duurdere en/of bekende merken laten hun producten in lagelonenlanden maken, met bovengenoemde effecten als gevolg.

– Heb je kapotte (elektrische) spullen of gescheurde kleding in huis? Gooi het niet zomaar weg! Er zijn tegenwoordig veel initiatieven als naai- en reparatiecafés waar je je kapotte spullen makkelijk een tweede kans kunt geven (makkelijk op Google te vinden).

– Koop bepaalde spullen tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats. Ook zijn er tegenwoordig hele mooie tweedehands kledingzaken.

– Wees zuinig op laptops, telefoontjes en andere elektrische apparaten, ze zijn erg vervuilend om te maken en gaan een lange tijd mee. Verleng je telefoonabonnement dan ook niet elke twee jaar met een nieuwe telefoon erbij.

– Breng spullen of kleding die je niet meer gebruikt naar een kringloopwinkel, verkoop ze (via o.a. United Wardrobe of Marktplaats), of gooi ze in een daarvoor bestemde container. Kijk wat je nog mist in je kledingkast en schaf tijdloze, kwalitatief goede en duurzame nieuwe kleding aan waar je nog heel lang plezier van kunt hebben.

Natuurlijk kun je nog veel meer dingen doen om een positieve impact te hebben op het milieu. Houd de blog in de gaten!

Interessant om te bekijken:
De driedelige documentaire De Prijsvechter van de VPRO
Tegenlicht documentaire De Donuteconomie (o.a. over de slechte arbeidsomstandigheden)
Dit is een goede gids van Marieke van Eyskoot

One Reply to “Het verhaal achter al je spullen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s