Waarom je nu van bank wilt veranderen!

SUSTAINABLE LIFESTYLE– Heb je ooit nagedacht over wat er allemaal met jouw geld gebeurt dat jij netjes op de bank hebt staan? Er is een grote kans dat de bank jouw geld in megastallen, kernwapens, plasticproductie en andere kwalijke zaken steekt. Daarom is het slim om over te stappen naar een bank die wél goed bezig is.

Hoe werken banken precies?

Met het geld dat jij op je betaal- en spaarrekeningen hebt staan, gaat de bank aan de slag. De bank investeert het geld in leningen aan bedrijven, organisaties, projecten en in staatsobligaties. Er zijn banken in Nederland die zeer onverschillig zijn op dit gebied en dus geld lenen aan bedrijven en organisaties die niet goed bezig zijn. ‘Duurzame’ banken hebben strenge criteria opgesteld, waardoor je geld alleen in eerlijke duurzame projecten wordt geïnvesteerd.

Op de website van de Eerlijke Geldwijzer (een initiatief van o.a. Oxfam Novib en Amnesty International) kun je via een handig overzicht bekijken hoe de Nederlandse banken scoren op verschillende criteria zoals mensenrechten, dierenwelzijn, klimaatverandering en wapens.

>> Woon je niet in Nederland? Er zijn ook Eerlijke Geldwijzers voor de banken in België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Indonesië, Japan, Noorwegen, Thailand, Zweden en India! En hopelijk volgen er snel meer!

Wapenhandel conflictlanden

Het is niet zo goed gesteld met de investeringen van de meeste Nederlandse banken. Verschillende praktijkonderzoeken komen met nare feiten op tafel. Zo blijkt dat ING eind 2018 € 510 miljoen investeerde via leningen en beleggingen in wapenbedrijven die wapens leverden aan landen waar mensenrechten worden geschonden of die in conflict zijn. Ook ABN Amro investeerde eind 2018 € 102,2 miljoen in dit soort bedrijven. Ik vind het schokkend dat dit gewoon gebeurt, zonder dat veel mensen het weten. Je wilt toch niet indirect met jouw eigen geld bijdragen aan dit soort zaken?

En wist je dat er uit een onderzoek uit 2015 bleek dat zeven Nederlandse banken ruim 1,5 miljard euro investeerden in twintig producenten van kernwapens? ING was daar de grootste van en ging hier gewoon mee door, terwijl andere banken na het onderzoek aangaven te stoppen met het investeren in kernwapens.

>> NIBC, de Volksbank (ASN, SNS en Regiobank) en Triodos Bank investeren helemaal niet in de wapensector, zo kan het dus ook.

Miljardeninvesteringen plasticproductie

Ook investeren Nederlandse banken grootschalig in schaliegas- en plasticbedrijven. Terwijl de plasticvervuiling een steeds groter gevaar wordt voor de natuur en de menselijke gezondheid en we met zijn allen het plastic gebruik drastisch moeten terugdringen, financiert ING sinds 2010 met 3,9 miljard euro bedrijven zoals Shell, ExxonMobil, DowDuPont en Chevron. ABN Amro staat op de tweede plaats met ruim 800 miljoen euro uitstaande leningen in deze bedrijven.

“Als we zo doorgaan, zit er in 2050 meer plastic afval dan vis in de oceanen” – directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation.

>> NIBC, de Volksbank (ASN, SNS en Regiobank) en Triodos Bank investeren helemaal niet in plastic- en schaliegasbedrijven, zo kan het dus ook.

Extra veel geld naar dieronvriendelijke megastallen

Banken investeren ook in zeer dieronvriendelijke megastallen en bijvoorbeeld bontproductie, zowel in Nederland als daarbuiten. In de praktijk blijken de meeste bedrijven veelal ver ondermaatse dierenwelzijnsnormen te hanteren. Zo staan zeugen vaak in kooien, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in fabrieken en worden de dieren op omstreden wijze geslacht.

Een voorbeeld: het bedrijf MHP uit Oekraïne ligt al jaren onder vuur vanwege de goedkope plofkippen waarmee ze de Europese markt overspoelen en oneerlijke concurrentie veroorzaken voor Nederlandse vleeskippenhouders die volgens hogere dierenwelzijnsnormen produceren. Eerder dit jaar veroorzaakte MHP een schandaal over de gruwelijke wijze waarop ze ganzen dwangvoederen voor hun foie gras. Tegelijkertijd investeren ING, Rabobank en daarnaast bijvoorbeeld Aegon en Nationale Nederlanden al ­jaren volop in MHP.

>> NIBC, de Volksbank (ASN, SNS en Regiobank) en Triodos Bank investeren helemaal niet in bedrijven die actief zijn in dieronvriendelijke bio-industrie, betrokken zijn bij bontproductie- of handel of gebruikmaken van proefdieren voor niet-medische doeleinden.

Wat doen ASN en Triodos?

ASN (de Volksbank) en Triodos zijn de meest duurzame banken in Nederland. Als je bij deze banken zit kun je er zeker van zijn jouw geld juist alleen maar in goede, duurzame, eerlijke en toekomstgerichte projecten wordt geïnvesteerd. Beide banken zijn ook heel transparant. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van Triodos terug vinden welke projecten er in Nederland worden gefinancierd! De ASN bank heeft een prachtige blog waar allerlei duurzaam nieuws op wordt gepubliceerd, organiseert jaarlijks een duurzaam festival en heeft een opstartproject voor jonge duurzame ondernemers.

Hoe kan ik overstappen?

ASN en Triodos hebben hele goede overstapservices waar je gratis gebruik van kan maken. Ik dacht zelf altijd dat het een heel gedoe zou zijn om over te stappen, maar het gaat heel gemakkelijk en snel. Zelf zit ik al jaren bij de ASN bank en het bevalt me heel erg goed. Je weet waar je geld heen gaat en zo staat het ook in lijn met een duurzamere levensstijl!

>> Ga jij ook overstappen? Heb je vragen of twijfels? Laat gerust een reactie achter!

Bronnen en links:
Hoofd illustratie door Marco Faasen
De Eerlijke Geldwijzer
Banken investeren in plasticproductie onderzoek
Banken investeren in dieronvriendelijke megastallen
Banken investeren in wapens


One Reply to “Waarom je nu van bank wilt veranderen!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s